2009. január 30., péntek

Bográcsfajták

Miután búvárunk felhozta a víz alól a törökköri bográcsot, vizsgáljuk meg, milyen is lehet egy bogrács. Alakra két típusa van: a széles peremű, alul gömbölyű gulyás bogrács (bal oldali kép), és az alul laposabb, fölfelé keskenyedő halfőző bogrács (jobb oldali kép).












A néprajztudomány alapján azonban a két bogrács között eredetileg nem funkcionális a különbség, hanem területi. A halfőző bográcsot a Dél-Dunántúlon használták, a gulyás bográcsot pedig az ország többi részén. Erdélyben mindkét formájú előfordult, sőt ezen felül még több eltérő alakváltozat is ismert volt. Az egyik jellegzetesen erdélyi forma a majdnem szabályos félgömb. A gulyás bogrács Európa-szerte általánosan elterjedt, míg a halfőző jellegzetesen balkáni típus.

Használat szempontjából mindkét fajtában egyforma jó gulyást és halat lehet főzni, mindegy melyiket választjuk. Egy előnye azonban van a halfőző bográcsnak: lapos feneke miatt ha erős a parázs, kisebb lánggal, vagy akár teljesen láng nélkül is megfőzhetjük az ételt. Egyszer sem fa, sem tűzrakóhely nem lévén, amolyan kényszermegoldásként egy kerti grillező faszén-parazsa fölött főztem halfőző bográcsban kakaspöröltet - gyakorlatilag teljesen láng nélkül. A szokásos idő alatt megfőtt.

Persze meg lehet kérdezni, mire jó láng nélkül főzni. Én is amondó vagyok, hogy alapvetően nem jó, mert a tűz úgy tűz, ha szép lángja van. De lehetnek helyzetek, amikor zavaró lehet a füst. Ha például éppen tereget a szomszédasszony, és a szél csak arra fúj; vagy látványkonyhában közel van a vendégek asztala; esetleg a főzőversenyt a város főterén szervezik meg, többszáz induló csapattal...

Szerintem ilyen esetekben még mindig jobb rendes parázs fölött főzni, mint a gázrózsa lángjánál. És talán olcsóbb is, bár nem számoltam utána. Ilyen parázs feletti főzésre kiválóan alkalmas az alul lapos, fölfelé keskenyedő halfőző bogrács.

2009. január 29., csütörtök

Bogrács, bor, Gastro Artist

Ez a főző- és borblog férfiaknak fog szólni. A hölgyek számára leginkább abból a szempontból lehet hasznos, hogy innen megtudhatják, mivel is foglalkozik párjuk, amikor nincs otthon és nem a meccsre ment.



A blog éles indulásáig ezt a fotót tettem fel, melyen egy búvárrégész egy törökkori rézbográcsot talál meg. (fotó: Tóth János Attila) Ígérem, a továbbiakban majd a bogrács és a halak más tipusú viszonyával foglalkozom. A vizet pedig lehetőleg kerülöm, mert régi bölcsesség, hogy "átkozott a hal a harmadik vízben!" Főző férfiak ezzel tisztában vannak, leendő főzőknek és leendő férfiaknak pedig magyarázatul annyit, hogy a hal az első vízben él, a második vízben megfő, így elfogyasztása után már véletlenül se öntsünk utána egy harmadik vizet. Remek borok léteznek kifejezetten erre a célra...

Hogy a fotó mellett más csipegetnivalót is találjon a T. bloglátogató, ajánlom a jobb oldali sávban a "Férfiak a konyhában" rovatban a Gastro Artist linket. A Gastro Artist egy Pécsett működő, szigorúan férfi főzőegylet. Rendszeres összejöveteleikről, és természetesen receptjeikről a Pécsi Újság számol be. A jobb oldali Gastro Artist-link az eddig megjelent írások gyűjteménye, mit mondjak, van miből válogatni.

Jó étvágyat! - Egészségünkre!